Το slipstream και ο «βρώμικος» αέρας – δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το slipstream και ο “βρώμικος” αέρας (dirty air) είναι δύο ενδιαφέροντες όροι που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στις μεταδόσεις αγώνων της Formula 1. Στην ουσία, πρόκειται για δύο φαινόμενα που βασίζονται στην αεροδυναμική, ενώ η κυριότερη διαφορά τους έγκειται στο κομμάτι της πίστας όπου παρατηρούνται. Slipstream υπάρχει όταν ένα μονοθέσιο κινείται ακριβώς πίσω από ένα άλλο, σε μια ευθεία. Το προπορευόμενο όχημα προκαλεί κυκλοφορία του αέρα πίσω του, καθώς παράγει αρνητική άντωση, δηλαδή μια κάθετη αεροδυναμική δύναμη (downforce), δημιουργώντας μια περιοχή χαμηλότερης πίεσης που λειτουργεί ουσιαστικά σαν δίνη. Εάν το μονοθέσιο βρίσκεται αρκετά κοντά στο προπορευόμενο όχημα, μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το φαινόμενο μείωσης της αεροδυναμικής αντίστασης που ασκείται στο αμάξωμά του και να επιτύχει ενδεχομένως μεγαλύτερη τελική ταχύτητα, ώστε να προσπεράσει το προπορευόμενο όχημα πριν από την επόμενη στροφή. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τη μονομαχία μεταξύ Verstappen και Hamilton στον αγώνα του Σάο Πάολο, όταν ο πρώτος έκανε έντονα ζιγκ-ζαγκ στην ευθεία, ώστε ο Hamilton να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί το slipstream, γεγονός για το οποίο ο Verstappen δέχθηκε τελικά προειδοποιητική ασπρόμαυρη σημαία από τους αγωνοδίκες. Το slipstream μπορεί επίσης να έχει έντονη επίδραση στους χρόνους γύρου, ιδίως σε πίστες όπου οι ευθείες παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Από την άλλη, ο «βρώμικος» ή «ακάθαρτος» αέρας είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται στις στροφές, όπου τα μονοθέσια βρίσκονται ήδη σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης. Το προπορευόμενο όχημα εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά την ενέργεια του επερχόμενου αέρα και αφήνει πίσω του «βρώμικο» αέρα με χαμηλή συνολική πίεση. Εξαιτίας αυτής της διαταραχής στη ροή του αέρα, το επερχόμενο όχημα έχει μειωμένες αεροδυναμικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η προσπέραση. Η επιστημονική ονομασία αυτού του φαινομένου είναι «τυρβώδης αέρας». 

Σύμφωνα με τη μηχανική και τις ιδιότητες των ρευστών, η ροή του αέρα γύρω από ένα όχημα επηρεάζει σημαντικά την αεροδυναμική συμπεριφορά του οχήματος. Συνήθως απαιτείται ομαλή ροή, για να αυξηθεί η αρνητική άντωση και να μειωθεί η αεροδυναμική αντίσταση που ασκείται στο όχημα. Αντίθετα, η μη ομαλή ροή αυξάνει την αντίσταση στο πίσω μέρος του οχήματος. Το τυρβώδες στρώμα αέρα είναι παχύτερο και προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση τριβής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη οπισθέλκουσα. 

Συμπερασματικά, λοιπόν, το slipstream λειτουργεί προς όφελος του επερχόμενου οχήματος, ενώ ο «βρώμικος αέρας» ευνοεί το προπορευόμενο όχημα. 

Ένας μεταφραστής βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με πολλούς εξειδικευμένους και, συχνά, άγνωστους όρους και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και στη χρήση αξιόπιστων πηγών. Στόχος πάντα είναι να κατανοήσει τη σημασία κάθε όρου και να αποφασίσει πώς πρέπει να μεταφραστεί ή, ενίοτε, να περιγραφεί, όταν δεν υπάρχει ακριβές συνώνυμο στη γλώσσα-στόχο. Και πολλές φορές, “μία εικόνα χίλιες λέξεις”. 

Αυτό το βίντεο δείχνει λοιπόν μια επεξηγηματική προσομοίωση του slipstream με το σύστημα SimScale CFD που απεικονίζει τη συνολική πίεση σε ένα μονοθέσιο της F1. 

Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουν οι οδηγοί αυτά τα φαινόμενα, που ουσιαστικά συνιστούν «τακτικές οδήγησης», στους δύο επόμενους, και τελευταίους για φέτος, αγώνες της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και του Κατάρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ας νικήσει ο καλύτερος!

Στην ALPHABET μελετάμε σχολαστικά όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο των αυτοκινήτων και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ώστε να μεταφράζουμε αυτά τα κείμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας την πλέον έγκυρη ορολογία.

Διαβάστε εδώ για την εμπειρία της ALPHABET στη μετάφραση κειμένων αυτοκινήτου.
Επίσης, δείτε εδώ και εδώ τα δύο άλλα post μας που αναφέρονται σε ορολογία της Formula 1.