Το SC και το VSC στη Formula 1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέραν του εντυπωσιακού θεάματος, στον κόσμο της Formula 1 προέχει η ασφάλεια των οδηγών και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πίστα. Το αυτοκίνητο ασφαλείας (Safety Car, SC) παίζει καίριο ρόλο σε αυτό το θέμα. Κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος λόγω καιρικών συνθηκών, πρόσκρουσης ή άλλου συμβάντος, το βλέπουμε να εμφανίζεται και να «σταματά» ουσιαστικά τον αγώνα. Για πρώτη φορά το είδαμε στο καναδικό Grand Prix του 1973, ενώ από το 1993 χρησιμοποιείται συστηματικά. Τα τελευταία 21 χρόνια, στο τιμόνι του βρίσκεται ο επαγγελματίας οδηγός Bernd Maylander.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του μηχανοκίνητου αθλήματος, εκτός από τα καθιερωμένα μοντέλα της Mercedes, την AMG GT R και την C 63 S Estate, στον ρόλο του επίσημου αυτοκινήτου ασφαλείας και του ιατρικού αυτοκινήτου της Formula 1 προστίθενται αντίστοιχα δύο ειδικές εκδόσεις της διάσημης βρετανικής εταιρείας Aston Martin, μία Vantage και μία DBX.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας παραμένει ετοιμοπόλεμο στο pit lane καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εάν ο διευθυντής του αγώνα ζητήσει την παρέμβασή του, τότε μπαίνει στην πίστα, για να καθοδηγήσει τα μονοθέσια, να υπαγορεύσει τον ρυθμό του αγώνα, αλλά και να παρέμβει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι οδηγοί υποχρεούνται να μένουν πίσω του, οδηγώντας με συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και αυστηρούς περιορισμούς.

Το 2015, θέλοντας να αναβαθμίσει την ασφάλεια στα Grand Prix, η FIA καθιέρωσε το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας (Virtual Safety Car, VSC). Εμφανίζεται σε περίπτωση διπλής κίτρινης σημαίας, η οποία δηλώνει ατύχημα στην πίστα, θραύσματα ή ακινητοποιημένο μονοθέσιο στην αγωνιστική διαδρομή, όταν οι συνθήκες δεν απαιτούν τη χρήση του πραγματικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Οι οδηγοί ειδοποιούνται με φωτεινές ενδείξεις και ειδικό βόμβο στα ακουστικά τους για την έναρξη ισχύος των συνθηκών VSC και υποχρεούνται να οδηγούν τηρώντας συγκεκριμένους κανονισμούς, ενώ, σε διαφορετική περίπτωση, τιμωρούνται με αυστηρές ποινές. Αφού αποκατασταθούν οι συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα, οι φωτεινές ενδείξεις VSC αναβοσβήνουν για 10 έως 15 δευτερόλεπτα και έπειτα ανάβει πράσινο φως, το οποίο σηματοδοτεί την επαναφορά του αγώνα σε κανονικούς ρυθμούς.

Το VSC μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει τις αγωνιστικές ισορροπίες, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στην πίστα του Κατάρ την περασμένη Κυριακή. Στην ουσία, η χρήση του εξασφάλισε στον Max Verstappen τον επιπλέον βαθμό για τον ταχύτερο γύρο, αφού ενεργοποιήθηκε το VSC όταν εισήλθε στην πίστα γερανός για να απομακρύνει το μονοθέσιο του Nicholas Latifi, ο οποίος εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από αστοχία του εμπρός αριστερού ελαστικού του. Επιπλέον, η χρήση του VSC δεν επέτρεψε στον Sergio Perez να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση, καθώς στην τρίτη θέση τερμάτισε τελικά ο Fernando Alonso.

Απομένουν δύο αγώνες για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής χρονιάς και ανυπομονούμε για τις εξελίξεις!

Στην ALPHABET μελετάμε σχολαστικά όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο των αυτοκινήτων και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ώστε να μεταφράζουμε αυτά τα κείμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας την πλέον έγκυρη ορολογία.

Διαβάστε εδώ για την εμπειρία της ALPHABET στη μετάφραση κειμένων αυτοκινήτου.